Mono of poly zonnepanelen

Mono of poly zonnepanelen? Wat is het verschil?

Mono en poly zonnepanelen komen qua techniek het meeste voor. Het gaat hier om zogenaamde kristallijne zonnepanelen waarbij de zonnecellen gemaakt zijn van silicium. Silicium komt veel voor op deze aarde, vooral in zand. Silicium zonnecellen zijn er in 2 vormen: zogenaamde mono kristallijne zonnecellen en polykristallijne zonnecellen. Het productieproces van de cellen bepaalt of het om mono- of polycellen gaat.

Mono (links) en poly (rechts)

 

Poly zonnecellen

Voor de fabricage van polykristallijne zonnecellen wordt silicium gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Vervolgens vindt afkoeling plaats waarbij kristallen ontstaan die in feite kriskras door elkaar liggen. Uiteindelijk worden plakjes gemaakt die later in zonnepanelen worden toegepast.

 

Mono zonnecellen

Ook bij mono kristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Alleen de afkoeling vindt op gecontroleerde wijze plaats waardoor de kristallen allemaal netjes eenzelfde richting hebben. Daardoor zien de mono zonnecellen er geordend uit.

 

Kleur van de zonnecel

Mono zonnecellen zijn vooral mooier. Ze hebben een donkere kleur, bijna zwart. Poly zonnecellen hebben vaak een blauwe kleur waarbij kristallen zichtbaar kunnen worden. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom mensen voor mono zonnepanelen kiezen.

 

Verschil in opbrengst

Het poly zonnepaneel doet het met diffuus (indirect) licht beter, het mono zonnepaneel met direct licht. Kijken we naar het Nederlandse klimaat dan is het verschil in praktijk minimaal.

 

Verschil in prijs

Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak iets goedkoper. Het gaat hierbij over een verschil van circa 10%. Hierbij speelt de kleur van het frame een belangrijke rol. Vaak willen mensen die mon kristallijne zonnepanelen kopen ook een zwart frame zodat een mooi zwart vlak ontstaat. Om het frame zwart te krijgen wordt het aluminium zogenaamd ge annodiseerd. Dat is één van de redenen van de hogere prijs.

 

Alternatieven naast poly en mono zonnepanelen

De laatste jaren is er een nieuwe techniek in opkomst. Het gaat hierbij om de zogenaamde dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen liggen het dichtst bij de mono kristallijne zonnepanelen, vooral omdat deze in het zwart zijn uitgevoerd. Dunne film zonnepanelen zijn er weer in 2 uitvoeringen, de zogenaamde CIS en CISG varianten

De SMA omvormer wordt geproduceerd in Duitsland. Het is het merk omvormer dat de meeste ervaring heeft in deze markt (sinds 1981). SMA heeft een zeer goed serviceapparaat vanuit België. Als consument wordt u goed geholpen. Ook installateurs ondervinden een goede support. SMA heeft echter veel last van de goedkopere Chinese omvormers waardoor zij vooral in Nederland veel terrein verliezen.

Herkomst: Duitsland

 

 

SolarEdge is een jonge speler in de markt van omvormers. De onderneming komt oorspronkelijk uit Israël, een deel van de productie komt inmiddels uit de Verenigde Staten. De kracht van SolarEdge zit in de combinatie van een centrale omvormer mét power optimizers.

Herkomst: Verenigde Staten

Ons oordeel over Solar Edge

Solar Edge maakt gebruik van een centrale omvormer in combinatie met power optimizers. Initiëel valt de aanschaf van een SolarEdge oplossing meestal wat duurder uit dan gemiddeld. Deze investering moet u overwegen met het oog op de langere termijn (hoge garantie en prestatie van de zonnepanelen per paneel of twee panelen). Zeker in schaduwrijke omgevingen is dit misschien wel de mooiste oplossing voor een zonnepanelen installatie.

 

Zonnepanelen plat dak, 10 nuttige tips

Plaatst u zonnepanelen op een plat dak, dan zijn er veel aspecten die de revue moeten passeren.

Hoe gaat u de zonnepanelen plaatsen (hellingshoek, oriëntatie, liggend/staand)?
Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?
Welk constructiemateriaal en welke ballast is nodig?

Hier 10 nuttige tips die u verder helpen bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak:

 

1 Hellingshoeks zonnepanelen plat dak

De meeste ideale hellingshoek is 36 graden. Echter bij een dergelijke hellingshoek ontstaat er meer schaduw voor de volgende rij zonnepanelen dan bij een kleinere hellingshoek. U kunt dus minder rijen kwijt. Hier een overzicht van rendementsverlies bij verschillende hoeken:

35 graden Geen verlies = optimaal
30 graden 1% minder rendement
25 graden 2% minder rendement
20 graden 3% minder rendement
15 graden 5% minder rendement

 

2 De afstand tussen de rijen zonnepanelen plat dak

Over het algemeen worden zonnepanelen op een plat dak in rijen achter elkaar geplaatst. De minimale afstand tussen deze rijen is afhankelijk van de hoogte van de zonnepanelen (bepaald door hellingshoek en afmeting zonnepanelen) en de breedtegraad.

4 Ga ik de zonnepanelen in liggend of staand plaatsen?

Qua rendement zijn er geen verschillen om de zonnepanelen liggend (landscape) of staand (portrait) te plaatsen. De afweging is veelal afhankelijk van:

Kosten voor het montagemateriaal
Ruimte op het dak (portrait is meer tussenruimte nodig)
Afmetingen van het dak (bij optimale benutting van het dak kan soms portrait en soms landscape de beste keuze zijn)
Zichtbaarheid op het dak, landscape geplaatste zonnepanelen zijn minder zichtbaar
Benodigde ballast (voor portrait geplaatste zonnepanelen is meer ballast nodig)

 

5 Oost-west ligging zonnepanelen bij een klein dak

Om een maximaal aantal zonnepanelen op het dak te plaatsen wordt soms gekozen voor een oost-west ligging. Daarbij worden de zonnepanelen in een flauwe hoek van 10 graden gelegd.
Nadelen:

10% minder opbrengst t.o.v. zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht (en ideale hellingshoek van 35 graden)
Op de zonnepanelen blijft eerder vuil liggen, er zijn vaker schoonmaakbeurten nodig
Langere terugverdientijd

Voordelen:

Meer opbrengst per vierkante meter dak
Minder ballast nodig omdat er minder opwaartse krachten (wind) zijn
Op een dak kunnen meer zonnepanelen geplaatst worden

 

6 Afstand tot de dakrand

U zult bij het plaatsen van de zonnepanelen op het platte dak rekening moeten houden met een afstand tot de dakrand. Direct bij de dakrand zijn de sterkste wervelwinden die tijdens storm behoorlijk krachten met zich meebrengen. Daarvoor moet een veiligheidsmarge aangehouden worden, de z.g. No-Go zone. Gaat u dichter naar de dakrand toe, dan zal er meer ballast toegepast moeten worden. Daarnaast kunt u gebonden zijn aan de lokale regels rondom het plaatsen van zonnepanelen op het platte dak. In de regel moet men een afstand tot de dakrand aanhouden dat gelijk is aan de hoogte van de geplaatste zonnepanelen.

 

7 Montagemateriaal zonnepanelen plat dak

Plastic bak – zonnepanelen plat dak

Er zijn vele soorten systemen om de zonnepanelen plat dak te plaatsen. Over het algemeen kunt u kiezen uit 2 soorten opstellingen:

Open opstelling met een frame.
Gesloten opstelling (bijvoorbeeld met plastic bakken).

Open opstellingen zijn vaak goedkoper, echter is weer meer ballast nodig in verband met opwaartse druk. Laat u adviseren welke opstelling het beste bij uw situatie past.

 

8 Kabeldoorvoer vanaf een plat dak

doorvoer zonnepanelen plat dak

U heeft 3 manieren om uw kabel vanaf uw platte dak naar binnen te leiden:

Buitenom via de zijkant van de muur. Gebruik hiervoor wel een electriciteitsbuis. Het nadeel is dat over de dakrand  de elektriciteitsbuis zichtbaar wordt. Maar als dit geen probleem is, dan is deze doorvoer het gemakkelijkst te realiseren. U boort eenvoudigweg een gat door de zijmuur van binnenuit naar buiten en van boven naar beneden (om lekkage te voorkomen).
Via een kabeldoorvoer. Er zijn verschillende doorvoeren in de handel.
Via een ongebruikt pijpje, mist beschikbaar.

 

9 Schaduwobjecten zonnepanelen plat dak

Zodra er extra schaduwobjecten op uw platte dak bevinden, bijvoorbeeld schoorsteenpijpjes, dan zullen deze een schaduw achterlaten op de zonnepanelen. Zorg ervoor dat de schaduwobjecten zoveel mogelijk onder de zonnepanelen terecht komen, of anders op ruimte afstand van de rij met zonnepanelen. Mocht een schaduw over uw zonnepanelen niet te voorkomen zijn, dan is het aan te bevelen power-optimizers te gaan gebruiken. Hierbij wordt een extra regelkastje onder de zonnepaneel geplaatst dat ervoor zorgt dat u minimaal last heeft van de schaduw.

 

10 Ballast zonnepanelen plat dak

De benodigde ballast van zonnepanelen op een plat dak is afhankelijk van een aantal factoren:

Constructie van het bevestigingsmateriaal
Hoogte van het dak
Windzone waarin het pand zich begeeft

Het is dus niet zomaar te zeggen hoeveel ballast nodig is. Laat u informeren door de installateur die het constructiemateriaal aanbiedt. Zij hebben vaak tabellen beschikbaar waarbij per windzone en hoogte is aangegeven welke ballast noodzakelijk is.
Wel dient u zelf rekening te houden met de maximale dak belasting. Een zonnepaneleninstallatie bestaande uit de zonnepanelen en de constructie heeft in veel gevallen een gewicht van circa 10 tot 20 kg/m2. Als er vervolgens nog ballast bijkomt dan geeft dit een toegevoegd gewicht van 20 tot 50 kg/m2 (of meer). Voor stalen en houten daken is soms aanpassing van de constructie nodig. Voor betonnen daken over het algemeen niet. Het eigengewicht van een betonnen dak is 500 kg/m2 (20 cm dik) en kan een extraatje gemakkelijk hebben.

 

Zonnepannen

Zonnepannen (dakpannen met zonnecellen) op het dak in plaats van zonnepanelen. Iedereen is het er over eens: zonnepannen, ook wel zonnedakpannen genoemd, ogen veel mooier. De daklijnen behouden hun prachtige aanzicht, veel mooier dan zonnepanelen die soms nog wel eens als mozaïek op een dak gelegd worden. Zijn zonnepannen al interessant om te kopen? Of is de tijd er nog niet rijp voor. Wat zijn de verschillen met zonnepanelen?

Wat kosten zonnepannen ten opzichte van zonnepanelen?

Ze zien er dan wel mooier uit, echter zijn ze veel kostbaarder. De prijs van een zonnepannen installatie is een factor 3 keer hoger dan een zonnepanelen-installatie. Dat betekent dus eveneens dat de terugverdientijd niet 7 jaar is, maar opeens 20 jaar. Een zonne pan is natuurlijk wel tegelijkertijd een dakpan. Voor nieuwbouw bespaart men dus op de aanschaf van dakpannen.

 

LG introduceert nieuwe generatie zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds efficiënter. Nu Nederlanders steeds meer zonnepanelen op hun dak laten installeren, kunnen de producenten niet achterover leunen, want de ontwikkeling van zonnepanelen gaat door. LG Solar, onderdeel van LG Electronics, introduceert een zonnepaneel dat efficiënter is dankzij een verbeterde lichtabsorptie.

Het nieuwe product van LG Solar heeft de naam de NeOn R gekregen. Per paneel is de vermogensafgifte 365 Watt piek. “Dankzij de innovatieve voorzijde zonder elektroden, wordt licht maximaal benut. Daardoor kan een vermogensafgifte tot 365 Wp ontstaan”, laat LG Solar weten. De panelen gaan minimaal 25 jaar mee, zo garandeert LG. Na 25 jaar moet de efficiëntie ook hoog blijven. Volgens het bedrijf zal deze nog 87 procent bedragen in vergelijking met het eerste jaar.

Panelen voor kleine daken

De panelen zijn compacter wat een oplossing is voor klanten met minder ruimte op hun dak. Door het ontbreken van opstartverlies, zijn de prestaties volgens LG Solar verbeterd. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van moderne N-type cellen waarbij de inzet van boron overbodig is.