Hoe werkt een zonneboiler?

Met een zonneboiler heeft u “gratis” warm water van de zon en dat doucht toch een stuk fijner! Bij een zonneboiler wordt de straling van de zon gebruikt om de vloeistof in de heat pipes van de zonnecollectoren op te warmen. Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan het buffervat dat vlakbij de cv-ketel (of warmtepomp of pelletketel) wordt geplaatst. Afhankelijk van de keuze van het type zonneboiler, kan deze worden gebruikt voor alleen tapwaterondersteuning, of ook voor verwarming- én tapwaterondersteuning. Met een zonneboiler kunt u dus aanzienlijk besparen op uw gasrekening.

Subsidie op zonneboilers

De overheid verstrekt (zolang het potje is gevuld) een aantrekkelijke subsidie vanuit de ISDE. De subsidie voor zonneboilers is aan regels gebonden en wordt toegekend zolang er geld beschikbaar is. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type systeem.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor de zonneboiler dient u een geldig burger servicenummer (BSN) te hebben. Ook buitenlandse particulieren met een woning of vakantiewoning in Nederland kunnen in aanmerking komen. Particulieren kunnen de subsidie aanvragen na aankoop van het zonneboilersysteem. Het systeem dient vervolgens binnen 6 maanden geïnstalleerd en werkend te zijn.

Om als bedrijf of ondernemer in aanmerking te komen voor de subsidie dient u in het bezit te zijn van een geldig KvK-nummer. Ook is het belangrijk dat u de zonneboiler nog niet daadwerkelijk gekocht heeft op het moment dat u de subsidie aanvraagt

Rendement van een zonneboiler

Het rendement van een zonneboiler-systeem is hoog  Met een uitgebalanceerd zonneboilersysteem bespaart u tussen de 50-70% van uw energieverbruik voor warm water. Rendement op een zonneboiler is afhankelijk van diverse factoren. Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een voorbeeld: een huishouden met 4 personen bespaart jaarlijks gemiddeld zo’n 210 m3 gas en 380 kg CO2-uitstoot.

Als er niet genoeg zonlicht is, zorgt de combiketel of warmtepomp voor het warme water. U staat dus nooit onder een koude douche.

Hoeveel gaat u besparen?

Het rendement van een zonneboiler is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

·         Het tapprofiel

·         Het gedrag van de gebruiker

·         Oriëntatie op de zon

·         Hoek van het dak

·         Hoeveel personen bewonen het object

·         Huidig energieverbruik

·         Huidig energietarief

·         Hoeveel subsidie kan worden geclaimd

Besparen met een zonneboiler

Indicatie van de besparing op gas voor tapwater *

160 LITER MET TAPWATERONDERSTEUNING

65%

200 LITER MET TAPWATERONDERSTEUNING

70%

Indicatie van de besparing op gas voor tapwater en verwarming *

200 LITER MET TAPWATER- EN VERWARMINGSONDERSTEUNING

35%

300 LITER MET TAPWATER- EN VERWARMINGSONDERSTEUNING

40%

400 LITER MET TAPWATER- EN VERWARMINGSONDERSTEUNING

45%

500 LITER MET TAPWATER- EN VERWARMINGSONDERSTEUNING

50%

* Deze cijfers zijn indicatief. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Systemen

Wij leveren hoogwaardige zonneboiler-systemen van een goed merk. Alle standaard systemen uit de comfort-lijn en en de hygiëne-lijn zijn perfect in balans. Naast de standaard systemen verzorgen wij maatwerk oplossingen die perfect afgestemd zijn op uw wensen.

De zonneboiler-sets zijn zeer compleet en bevatten alles wat u nodig heeft voor een werkend systeem. De hoofdbestanddelen zijn de zonnecollector(en), het buffervat en het pompstation.

Zonneboilers met tapwaterondersteuning: Comfort-lijn

Zonneboilers met tapwater- en verwarmingsondersteuning: Comfort-lijn

Grote systemen: Hygiëne-lijn

Zonneboilers voor warme landen: MK4

·         Tapwater inlaatcombinatie, 6 bar, 15mm

·         Mengkraan 60-65°C

·         3-weg motorklep (bij verwarmingsondersteuning)

·         Elektrisch verwarmingselement 3kW

·         Moerenset Dualways DN16

·         Nippels en doppen

Garanties

·         5 jaar garantie op het vat en de collector

·         10 jaar garantie op de glazen vacuümbuizen

·         1 jaar garantie op slijtdelen en elektronica

Heatpipe zonnecollectoren

Onze heatpipe zonnecollectoren worden geleverd inclusief bevestigingsmiddelen voor een plat- of schuin dak. De heatpipes in de vacuümbuizen hebben een 24mm kop voor een maximale warmteoverdracht en hoog vermogen.

·         Zonnecollector met 18, 24 of 30 heatpipes

·         24mm heatpipe koppen

·         Twee aansluitingen van 3/4” met pakkingsvlak voor RVS solar-slang

·         Mogelijkheid voor sensoren NTC10K of PT1000

·         Inclusief plat- of schuindakconstructie

·         Voorzien van Solar Keymark

Buffervaten (boilervaten)

Onze standaard voorraad bestaat uit vaten met 1 of 2 warmtewisselaars, en hygiënevaten met hygiënespiraal. Daarnaast leveren wij andere maten op bestelling. Uiteraard bekijken wij samen met u welk type vat geschikt is voor uw toepassing. Komt het buffervat bijvoorbeeld op een verdiepingsvloer? Dan adviseren wij niet groter te gaan dan 300 liter. Dit weegt (gevuld) al meer dan 400kg, en is vaak de maximale last.

De geëmailleerde binnenkant van de buffervaten zijn gecoat met een glascoating zodat het uitermate geschikt is voor gebruik met warm tapwater. De vaten beschikken over een inspectieluik en een recirculatie-opening, alsmede een opening voor een elektrisch verwarmingselement. De vaten zijn afgewerkt met een zachte kunststof mantel en harde deksel. Andere typen (zoals RVS) zijn ook leverbaar.